28 Ocak 2017 Cumartesi

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İki Kitabı Bulndu


1365465_940x531Gazete Habertürk’ten Sami Akbıyık’ın haberine göre, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 24 Ocak 1962’deki ölümünden 55 yıl sonra, Paul Valery’den çevirdiği ve son bölümünü 1952’de tamamladığı ‘Mösyö Teste’ ile Nerval’le ilgili bir kitap çalışması bulundu.
Türk edebiyatını başta “Huzur” romanı olmak üzere
eserleriyle dünyaya tanıtan Tanpınar’ın 3 kolilik evrakı gün yüzüne çıktı. İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nde bulunan Tanpınar’ın özel evrakı 55 yıldır tasnif edilmeyi ve araştırmacılara açılmayı bekliyordu.
6 bin 179 sayfanın bulunduğu kolilerden Tanpınar’ın yayımlanmayı bekleyen 2 kitabı, notları ve mektupları çıktı. Kitabın birisi Paul Valery’den 3 bölüm halinde çevirdiği ve son bölümünü 1952 yılında tamamladığı ‘Mösyö Teste’ (Monsieur Teste), diğeri ise Fransız şair Gerard De Nerval’ın şiiri ve edebi mizacı hakkında Osmanlıca yazılmış 100 sayfalık bir kitap. Tanpınar evrakını HABERTÜRK’e anlatan edebiyat tarihçisi İbrahim Şahin, “Evrensel kültürün mimarı olan Tanpınar evrakının 55 yıl sonra gün yüzüne çıkması dünya edebiyatı için yılın olayı ve çok heyecan verici” diyor.

Suat’ın mektubu bulundu ‘Huzur’ romanı tamamlandı
Huzur romanının baş karakteri Suat’ın intihar etmeden önce yazdığı ve romanda metni yayımlanmayan mektup da arşivde bulundu.  Fakat sağlığında ve ölümünden sonra bu mektup yayımlanmamış. Söz konusu mektubun hiç yazılmadığına dair makaleler bile yayımlanmıştı. Ama Tanpınar mektubu, en azından müsveddelerini yazmış, fakat son halini vermemiş.
Tanpınar’ın yeniden ele alınması gerektiğini anlatan Şahin, “Tanpınar, bu mektubu ayrıca yayımlayacağını söylediği andan itibaren Huzur eksik bir roman haline gelmiştir. Yeni bulunan Suat’ın Mektubu, Huzur’u tamamlar” diye anlatıyor: “Biz Huzur tamamlandığında, Tanpınar’da ciddi bir zihinsel dönüşümün gerçekleştiğini iddia ediyorduk. Mektup bizi haklı çıkardı.”
edebiyathaber.net (24 Ocak 2017)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder