25 Aralık 2015 Cuma

TÜRKAN/ AYŞE KULİN'İ OKUDUNUZ MU?


       Avuçlarımda sıcacık bir hayat hikâyesi var. Sıcak, samimi ve gurur duyulacak bir hayat hikâyesi… Herkes gibi takdir ettiğim Türkan Saylan’ın hayatını okuduğumda ona olan hayranlığım on kat daha arttı. Ömrünü, ülkesi ve ülkesinin insanları için harcamış; mesleğine âşık bir insan… Bir profesörün insani duygularını kaybetmeden aklın ve vicdanın yolunda hiç yılmadan yürünebileceğini gösterdiği örnek bir hayat Türkan Saylan’ın hayatı.

    Türkan doktor, iki kere vereme yakalanıyor. Biri hamileliği sırasında hem de. Buna rağmen ihtisasını tamamlıyor, yürümeyen iki evlilik bitiriyor. Burs kazanıyor ve İngiltere’ye gidiyor. Bu arada iki çocuğunu da yalnız büyütüyor.  Çapa’da doçent oluyor. İkinci yabancı dil için Fransa’ya gidiyor. Burada Lepra çalışmaları yapıyor. Bakırköy Ruh ve Sinir hastalıları hastanesinde cüzzam pavyonlarında çalışmaya başlıyor. Cüzzamla Savaş Derneği’ni kuruyor. İngiltere’de bununla ilgili çalışmalar yapıyor ve bunları burada uyguluyor. Bu arada tezini yazıyor ve profesör oluyor, Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde müdürlük yapıyor. İngiltere dermatologlarının ünlü kulübü Dowling Club’ın onur üyesi seçiliyor. Dermatolojinin Anabilim Dalı Başkanlığı’na atanıyor. ÇYDD’yi kuruyor. Anadolu’nun en ücra köşelerinde gönüllü genç doktorlarla cüzzam taramaları yapıyor. Bu insanların iyileşebileceğini ve diğer insanlar gibi sosyal hayatın içerisinde dışlanmadan yaşayabileceğini herkese kanıtlıyor. Sadece bu insanları iyileştirmekle kalmıyor onların hayatlarının geri kalan kısmında da yanında oluyor. İş sahibi yapıyor, yuva kuracaklara yardımcı oluyor, çocukları olduklarında o çocuklara eğitim bursu bularak bir ömür boyu onların yanına oluyor ve Türkan hoca söyle diyor: Çünkü hekimlik acılara eğilmektir, acıları dinlemektir, acıları dindirmektir. Sonsuz özveri ister.  Bence bu söz onun nasıl bir yüreğe sahip olduğunu en acık şekilde bize anlatıyor.

          
   Everest Yayınlarından Ayşe Kulin’in kalemiyle bizlere ulaşan bu biyografik romanı mutlaka okuyun. Okuyun ve aklın ve bilimin ilkelerinden ödün vermeden, hiçbir ideolojinin esiri olmadan nasıl başarılı olunur şahit olun. İyi okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder