30 Kasım 2013 Cumartesi

Amerika’da basılan ilk kitap 14.2 milyon dolara satıldı

ilkkitap450.widec   Kuzey Amerika’da basılan ilk kitap olarak kabul edilen “The Bay Psalm Book”, New York Sotheby’s Müzayede Evi’ndeki açık artırmada 14.2 milyon dolara alıcı buldu. Bu, şu ana kadar bir müzayedede basılı bir esere ödenen en yüksek bedel oldu ve kitap, dünyanın en pahalı kitabı olarak kayıtlara geçti.
1640 yılında Cambridge’te basılan ve o zamandan bugüne 11 nüshası saklanan “The Bay Psalm Book”, Hıristiyan ilahilerin yer aldığı bir kitap. Sotheby’s Müzayede Evi’ndeki açık artırmada 14.2 milyon dolara satılan kitabın 30 milyon dolara kadar teklif alması beklenmişti. Bu beklentinin sebebi de, bundan bir önceki rekorun 2010 yılında John James Audubon’un 11.5 milyon dolara satılan “Birds of America” isimli kitabına ait olmasıydı.
 Kitaba açık artırmada 14.2 milyon teklifini veren kişi ise, Carlyle Group’un kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Amerikalı işadamı David Rubenstein oldu. Sotheby’s, Rubenstein’in kitabı Amerika’daki kütüphanelere kısa süreliğine ödünç vermeyi planladığını söyledi. Sotheby’s Kitap Bölümü Sorumlusu David Redden, “Amerika’nın tarihi ve kültürü açısından bu kitap çok önemli, bu yüzden bu satış bizi çok heyecanlandırdı” dedi. Kitabın diğer nüshalarından biri Boston’daki Eski Güney Kilisesi, Harvard ve Yale üniversitelerinde bulunuyor.
 Kaynak: zete.com (28 Kasım 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder