27 Şubat 2014 Perşembe

Oğuz Atay’la “Tutunamayanlar” üzerine

 


Pakize Kutlu’nun Oğuz Atay’la yapmış olduğu aşağıdaki röportaj Yeni Ortam’da 30 Eylül 1972 tarihinde yayımlanmıştır.
1970 TRT Roman Ödülü’nü kazanan ilk romanınız Tutunamayanlar’a karşı eleştirmenlerimiz genellikle yaklaşmaktan kaçınır bir tavır takındılar. Romanınızı ödüllendiren TRT seçici kurul üyesi edebiyatçılarımız da bu suskunluğa katılır göründüler. Tavrı bütün olarak nasıl yorumluyorsunuz?

26 Şubat 2014 Çarşamba

“Osmanlıdan Günümüze Kadınların Edebiyatı” konferansı 8 Mart’ta!

 

ÖZYEĞİN Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve ÖzÜ Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Ağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Osmanlı’dan Günümüze Kadınların Edebiyatı konulu bir konferans düzenliyor. Program için tıklayınız>>>
afiş

19 Şubat 2014 Çarşamba

Anne Frank'ın Hatıra Defteri


 



"Anne Frank'ın Hatıra  Defteri" bir topluluğu kötülemek ya da başka bir topluluğu övmek düşüncesiyle yayımlanmamıştır. Küçük Anne Frank bir Alman kızı olsaydı, yine bu hatıraları çağdaş insanlık bilmeli tanımalı, onun acılarını paylaşmalıydı .Hatıraların yayımlanmadığı çağdaş ülke ve dil kalmamıştır.
Hatıralar piyes oldu, sayısız insan bu faciayı sahnede seyretti. (Kitabın arka kapağından)

"Herkesin okuması gereken bir kitap" diye klasik bir cümleyle başlamak istemezdim ama öyle! Tarihe karşı ilgisi olanların özellikle okuması gerekir.  Yaşananların birinci ağızdan anlatıldığı bu kitap belge niteliği taşıması açısından çok önemli. Hepimiz mutlaka buna benzer kitaplar okumuşuzdur ama yaşananların bir çocuk gözünden anlatıldığı kitaplar çok azdır.   Özellikle  bu çocuk Anne Frank olunca her şey daha ilgi çekici hale geliyor. Almanya'da yaşayan Yahudi bir kız çocuğu Anne Frank. Küçük bir kız çocuğunun anı defterinin bu kadar sürükleyici ve insanı içine çeken bir anlatımı olacağını tahmin edemezdim. Okurken kendinizi "arka evin" sakinlerinden biri gibi hissedeceksiniz.

14 Şubat 2014 Cuma

Bu kitabı okuduktan sonra yiyebilirsiniz!

Alman tasarım firması Korefe, dünyanın ilk yenilebilir kitabını üretti.

Bu eğlenceli ve yenilikçi kitap tasarımının makarna hamurundan yapılmış sayfaları, adım adım lazanya yapmak için yol gösterirken her yaprağı yemek malzemesi olarak kullanılabiliyor. Mutfak ve sanat kitapları konusunda uzman yayınevi Gerstenberg Publishing House için özel olarak tasarlanan kitap ‘The Real Cookbook’ adını taşıyor. 


edebiyathaber.net
 
 

Kim Korkar Kırmızı Başlıklı Kız’dan?

 

by YILDIRAY on 05/01/2011
Bize sık sorulan bir soru var: “Klasik masalları çocuklarımıza okumalı mıyız?” Klasik masallarla ilgili kaygılar çoklukla içerdikleri “şiddet” nedeniyle ortaya çıkıyor.

6 Şubat 2014 Perşembe

Sigmund Freud: “Yaratıcı yazar, bir çocuğun oyun oynarken yaptığını yapar”

 

Sigmund Freud, zamanının önemli bir bölümünü rüyanın psikolojisini keşfetmeye ayırmıştı, ancak 1908′de, fantaziyle yaratıcılığın kesiştiği noktaya odaklanan Freud,  “Yaratıcı Yazarlık ve Hayal Kurma” isimli bir makale yazdı. 
Onun teorileri bazı çelişkiler barındırsa da, psikolojinin modern anlayışı içinde önemli bir yer tutmaya devam ediyor.
Tahmin edileceği gibi, Freud önce öznelerinin çocukluklarındaki izlerini araştırarak işe başladı ve yaratıcı yazarlıkta duygusal yatırımın önemini vurguladı:

3 Şubat 2014 Pazartesi

‘Düzyazı mı, şiir mi?’ tartışmasının sonu kanlı bitti!

 

images (1)Rusya’da edebiyat tartışması ölüm getirdi. Sverdlovsk’da, alkollü olduğu söylenen bir ilkokul öğretmeni, “Düzyazı mı şiir mi?” tartışmasının sonunda arkadaşını bıçaklayarak öldürdü. 
Olayı soruşturan bölge yetkilisi şu açıklamayı yaptı; “Edebiyat üzerine başlayan basit bir tartışma sert bir kavgaya dönüşmüş. 53 yaşındaki şiir tutkunu ilkokul öğretmeni dayanamayıp düzyazıyı savunan karşıt görüşlü arkadaşını bıçaklamış.” 20 Ocak’ta yaşanan bu kavgadan sonra şüpheli şahsın, 67 yaşındaki arkadaşını öldürdüğü evi terk edip başka bir arkadaşının evine gizlediği öğrenildi.
Kant uğruna silah çekilmişti
Bu olay daha önce Rusya’da gerçekleşen başka bir tartışmayı anımsattı. Yaklaşık dört ay önce, Rostov-on-Don şehrindeki bir bakkalda iki kişi arasında Alman filozof  Immanuel Kant‘ın “Saf Aklın Eleştirisi” adlı yapıtı hakkında bir tartışma çıkmış, taraflardan biri diğerini silahla yaralamıştı.
 

Yazarlar hakkında az bilinenler

 

Kitaplarını tekrar tekrar okuduğunuz, satırlarını kana kana içinize çektiğiniz yazarları ne kadar yakından tanıyorsunuz?

ALİ İSMAİL KORKMAZ BELGESELİ FRAGMANI

Kolektif Sinema’nın çekimlerine Eskişehir’de ve Antakya’da başladığı Ali İsmail Korkmaz Belgeseli’nin ilk fragmanı çıktı.